Priatelia Zeme-SPZ ponúkajú možnosť prežiť netradičnú dovolenku

Košice, 03.07.2006

Tohtoročný prázdninový Ekotábor Priateľov Zeme-SPZ bude venovaný poznávaniu prírody, ľudským právam a praktickej pomoci pri zavádzaní kompostovania. Deviaty ročník tábora sa uskutoční počas posledného júlového týždňa na bylinkovej farme na Odorici pri Levoči. Zúčastniť sa môžu jednotlivci aj rodiny. Tábor ponúka možnosť prežiť netradičnú dovolenku a prázdniny. „Účastníci si budú môcť vyskúšať rôzne druhy prác, ku ktorým sa dnes väčšina ľudí z miest nedostane. Môžu sa tešiť na zber a sušenie liečivých rastlín, kosenie či výrobu drevenej brány. Tento rok budeme intenzívnejšie pomáhať obci – pri zavádzaní domácich kompostovísk, ale aj riešení problému čiernych skládok,“ hovorí organizátorka Ekotábora Ivana Machová. Účastníci budú tiež označovať výletný chodník zo Spišského Hrhova na Odoricu.

Popoludnia a večery budú vypĺňať aj prednášky, na ktoré Priatelia Zeme-SPZ pozvali viacero zaujímavých hostí. Kazateľ Cirkvi bratskej, spisovateľ a výtvarník Daniel Pastirčák bude hovoriť o vzťahu kresťanstva a ekológii a o umení a spiritualite. O bylinkách bude rozprávať pestovateľka liečivých rastlín zo Zväzu Ekontrend a majiteľka farmy na Odorici Zuzana Homolová. Jan Beránek z Greenpeace pripraví prednášku o jadrovej energii a obnoviteľných zdrojoch. Jednou z tém predchádzajúceho ročníka tábora boli, aj vďaka kapele Kokava Khere Lavutara, Rómovia. Tohtoročnou témou budú ľudské práva, najmä práva menšín.

Spišský Hrohov je známym remeselníckym miestom. Priatelia Zeme-SPZ preto na tábor pozvali viacerých remeselníkov, vďaka ktorým si účastníci budú môcť vyskúšať: hrnčiarstvo, košikárstvo, drevorezbu, textilné techniky a ďalšie remeslá. Naplánované sú aj dva celodenné výlety do prírody a hudobná zábava.

Tábor sa uskutoční od 22. do 30. júla a prihlásiť sa možno do štvrtku, 20. júla telefonicky (055 / 677 1 677), e-mailom (machova@priateliazeme.sk) alebo prostredníctvom formuláru na internetovej stránke Priateľov Zeme-SPZ. Strava bude zabezpečená, bývať sa bude vo vlastných stanoch a drevenej stodole.
Viac informáciíIvana Machová, Priatelia Zeme-SPZ, Tel: 055/677 16 77, 0903 772 323, machova@priateliazeme.sk
Kľúčové slová: ekovýchova