Ochranári odmietajú zavádzajúce PR aktivity

KOŠICE, 11.06.2007

Slovenské ochranárske organizácie Priatelia Zeme, Sosna a Greenpeace dnes na tlačovej konferencii v Košiciach odmietli neférové aktivity ťažobných spoločností Tournigan a Kremnica Gold, ako aj PR agentúry Communication House, s.r.o., ktorá zorganizovala návštevu Patricka Moora v SR. Environmentalisti kritizovali, že PR agentúra ťažobných spoločností nepravdivo na verejnosti vytvárala dojem, že na propagačných akciách ťažby ide o diskusiu s občanmi a oponentmi projektu, pričom však mnohých odporcov ťažby na tieto akcie nik nepozval.

„Košická PR agentúra Communication House, s.r.o. urobila pri propagácii plánu ťažiť urán na Jahodnej viacero zavádzajúcich a neetických aktivít. Klamlivo prezentovali Patricka Moora, ako spoluzakladateľa Greenpeace a svetovo rešpektovaného vedca, pričom to nie je pravda. Patrick Moore nepatrí medzi zakladateľov Greenpeace a podľa dostupných informácií nikdy nepublikoval svoje práce vo vedeckých tzv. „peer-reviewed“ časopisoch“, konštatoval Ladislav Hegyi, z organizácie Priatelia Zeme.

Ochranári tiež informovali o najnovšom vývoji v kauze Jahodná, pričom poukázali na rozpory v argumentácii tažobnej firmy z obdobia pred rokom a v týchto dňoch.

„Posledné medializované informácie potvrdzujú naše slová z pred roka, keď sme upozorňovali, že ťažba uránu sa nezaobíde bez vybudovania úpravne rúd v dotknutom regióne. Upozorňujeme, že nezostane len pri vybudovaní úpravne rúd. Z ekonomických dôvodov je totiž najvýhodnejšie priamo pri mieste ťažby vybudovať úpravňu rúd, ale aj odkaliská,“ povedal Juraj Rizman z Greenpeace.

Environmentalisti informovali aj o tom, že z Kanady získali informácie, že vyšetrovacia komisia cenných papierov (Ontario Security Commision) začala šetrenie vo veci zavádzania akcionárov firmy Tournigan nepravdivými informáciami. Spoločnosť totiž tvrdila, že vlastní práva na ťažbu v lokalite Kuriškova-Jahodná, čo nie je pravda.

„Na základe listu predsedu Košického samosprávneho kraja sa na Ministerstve výstavby a regionálneho rozvoja SR uskutočnilo rokovanie vo veci vydania rozhodnutia rezortu o rozpore medzi územným plánom mesta Košice a zámerom ťažby v lokalite Jahodná. Zástupcovia ministerstva v tejto súvislosti vyhlásili, že rozhodnutie vydajú, ak mesto Košice doloží stanovisko, že nedošlo k odstráneniu rozporu. Apelujeme preto na predstaviteľov mesta a samosprávneho kraja, aby trvali na odmietavom stanovisku k plánovanej ťažbe uránu,“ vyhlásil JUDr. Jozef Šuchta z občianskeho združenia Sosna.

Ochranárske organizácie Priatelia Zeme, Sosna a Greenpeace pokračujú v aktivitách proti plánovanej ťažbe uránu v lokalite Jahodná pri Košiciach. Protestnú petíciu proti plánom kanadskej spoločnosti zahájiť ťažbu uránu v SR podpísalo ku dnešnému dňu viac ako 37 000 občanov. Zber podpisov pritom stále pokračuje. Občania si môžu petičné archy stiahnuť prostredníctvom internetu zo stránky www.stopuranu.sk . Od piatku je tiež širokej verejnosti k dispozícii výstava o krásach Volovských vrchov a rizikách plánovanej ťažby uránu, ktorú aktivisti Greenpeace inštalovali priamo pri turistickom centre na košickej Jahodnej, ako aj v rekreačnom centre na Alpínke. Viac informáciíLadislav Hegyi, Priatelia Zeme, tel. 0903 628 503
Jozef Šuchta, OZ Sozna, tel. 0905 706 720
Juraj Rizman, Greenpeace, tel.0908 729 97
Kľúčové slová: ťažba | toxické znečisťovanie