Miss Kompost 2012 už bola zvolená!

Košice, 01.10.2012

Priatelia Zeme – SPZ vyhlásili v piatok 28. septembra víťazov súťaže Miss Kompost 2012 na Trenčianskom BIOjarmoku. Do súťaže sa mohol zapojiť každý, kto kompostuje pre vlastnú radosť a potešenie. Zmyslom súťaže, organizovanej Priateľmi Zeme – SPZ a Centrom environmentálnych aktivít, bolo zvýšiť záujem o kompostovanie a tvorivosť ľudí pri využívaní biologického odpadu.

Súťažiaci počas leta posielali fotografie, „miery“ (výšku, šírku a dĺžku) svojho kompostoviska a „jedálny lístok“ svojho kompostu. Mnohí pripojili zaujímavú alebo humornú udalosť, ktorá sa im pri kompostovaní prihodila. Aj keď to nebolo ľahké, odborná porota vybrala piatich najlepších súťažiacich, ktorí postúpili do finále

Poradie finalistov určili návštevníci počas konania Trenčianskeho BIOjarmoku, ktorí hodnotili kvalitu vyrobených kompostov. Prvú cenu, záhradný drvič konárov od sponzora kompostéry.sk, knihu, tričko a lanovú tašku od Priateľov Zeme - SPZ získal Vojtech Babuška zo Šalgočky, ktorý svoje kompostovisko vytvoril z lieskových palíc vpletených do starých okenných rámov. Na druhom mieste sa umiestnila Tatiana Pavlacová za materskú škôlku v Púchove - Nosiciach a odnáša si plastový kompostér od sponzora kompostéry.sk, knihu, tričko a lanovú tašku od Priateľov Zeme - SPZ. Ivan Ondrejka z Prievidze získava tretie miesto so svojím kompostoviskom vyrobeným z drevených paliet a odnáša si kôš biopotravín od Centra environmentálnych aktivít a knihu, tričko a lanovú tašku od Priateľov Zeme – SPZ. Štvrtú cenu získal Marek Kurinec z Pruského a piatu cenu Magdaléna Haviarová zo Žarnovice. Obidvaja získali od organizátorov súťaže knihu a tričko a súťažiaci na štvrtom mieste navyše aj ochutnávkový balíček biopotravín.

Aj tento rok súťažiaci poslali zauiímavé vyjadrenia svojho vzťahu ku kompostovaniu. Marek Kurinec napísal: „Tento rok ruky k dielu začali prikladať aj naše nezletilé kompostčatá. Motykami sekajú jabĺčka a hruštičky čo im poryská dovolia, aby uľahčili tisíckam a miliónom dobrovoľným organizmom – biožrútom – vykonávať spoločensky prospešnú, ale spoločensky málo ohodnotenú a nedocenenú prácu – biokonzumáciu – a vytváranie kompostu vo verejnom záujme. Len nech, preboha, nezačnú štrajkovať.“ Magdaléna Haviarová to zase vyjadrila jednoducho: „Pri tom kompostovaní som vlastne prišla na to, aké je to v tej prírode jednoduché, sama sa o všetko postará, pokiaľ my ľudia do toho neodborne nezasahujeme.“

Slovenská Miss Kompost je organizovaná so súhlasom autora súťaže OZ Ekodomov z ČR. Priatelia Zeme – SPZ sú neziskové občianske združenie, chrániace životné prostredie a prírodu na Slovensku. Zameriavajú sa na minimalizáciu znečisťovania prostredia odpadmi a toxickými látkami.
Centrum environmentálnych aktivít (CEA) je mimovládna, nezisková organizácia, ktorá združuje ľudí so záujmom o životné prostredie a zvyšovanie kvality života v Trenčíne a regióne Bielych Karpát.

Martin Valentovič, tel.: 0903 77 23 23, e-mail: valentovic@priateliazeme.sk

Fotografie víťazných kompostovísk sú k dispozícii na: http://www.priateliazeme.sk/spz/miss-kompost/vysledky-sutaze

Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!Miss Kompost 2012 už bola zvolená!